Úvodníky

Úvodník - 22. 3. 2005


Tak a je to konečně tady. O víc než dva měsíce později, než jsem původně zamýšlel, ale to už se tak stává. I když tentokrát to bylo už trochu moc. Když si čtu po sobě minulý úvodník, tak skoro němůžu věřit tomu, co jsem napsal. "Někdy po Novém roce" ... ačkoliv zrovna tohle pravda je, až na to, že teď je trochu později po Novém roce, než jsem zamýšlel, když jsem to psal. Ale jak se říká - lepší pozdě než nikdy. Ani nechci moc ztrácet čas vymlouváním se, takže řeknu snad jen to, že se vyskytlo pár nepříjemných okolností a měl jsem dost práce na jiných věcech, i když na druhou stranu ne všechny ty okolnosti byly úplně nepříjemné. ^_~ Nicméně pracoval jsem i na Angrenostu, a tak se mi pomalu ale jistě povedlo dokončit všechno, co jsem zahrnul do dnešní aktualizace.
Takže k věci. První, a asi nejzásadnější a nejzajímavější novinka je to slibované překvapení ve Flashi. Jedná se o Dynamickou mapu historie Gondoru. Co to přesně je? Jak už název napovídá, jde o mapu, která zachycuje Gondor v průběhu jeho historie. Přitom se samozřejmě využívají vymoženosti, které Flash nabízí, takže výsledkem je animace, ve které se můžete orientovat pomocí letopočtu od založení Gondoru až po konec Třetího věku a Sauronovu konečnonu porážku. Samozřejmě doufám, že se vám mapa bude líbit, protože mi dala docela dost práce. Všechny komentáře, názory a připomínky k ní samozřejmě uvítám v diskusním fóru, kde jsem za tím účelem dokonce vytvořil speciální téma.
Další novinkou je studie o původní populaci Středozemě. Stejně jako studie o králi Bladorthinovi se jedná o překlad z anglického originálu, jehož autorem je Andreas 'Lalaith' Moehn.
Další změny se týkají anket. První z nich je článek, který shrnuje všechny dosavadní ankety a jejich výsledky, k čemuž dodává několik mých skromných komentářů. Zadruhé je to samozřejměněkolik anket zbrusu nových. A u třetí novinky se přiznám, že mě k tomu vedla hlavně myšlenka, že by se mělo v novinkách častěji něco hýbat. A výsledkem je automatické vyhodnocování anket. Přesněji řečeno jde o to, že jakmile nějaká anketa skončí, tak se v novinkách (sama od sebe, tak už je to naprogramovaný^_^) objeví zpráva o tom, že dotyčná anketa skončila, a spolu s tím i shrnutí výsledků. Čili výsledkem by měly být častější novinky a zároveň ušetřená práce pro mě. ^_~
Po nějaké době se na Angrenostu objevily i nové obrázky, především obrázek Angrenostu, který jsem nakreslil už před nějakým časem, ale teprv teď jsem se dostal k tomu, abych ho sem dal. Původně jsem chtěl nahrát dneska obrázků víc, ale jaksi jsem si (jak jinak) na nich zrovna všiml několika věcí, které nejsou dostatečně dokonalé, ^_~ a tak je ještě budu muset trochu dokreslit a na web je doplním v následujících dnech.
S obrázkem Angrenostu souvisí i mírná změna designu, která, jak jste si jistě všimli, využívá v horním pruhu část z obrázku. Kromě toho jsem kosmeticky poupravil i logo a pár dalších věcí. Doufám, že se vám změny líbí; názory samozřejmě uvítám v diskusním fóru.
A poslední změna, kterou stojí za to zmínit, se týká levého menu - tedy jednotlivých kategorií článků. Pro lepší orientaci se nyní vždy červeně zvýrazní kategorie, kterou právě procházíte, případně kategorie, do které patří právě otevřený článek. Kromě toho se v menu zobrazí i podkategorie, pokud aktuální kategorie nějaké má. Takže nyní by se i levé menu mělo dát snaněji využít pro navigaci po webu.
A to je zatím všechno. Ale snad je toho najednou celkem dost, i když samozřejmě na to, že je to aktualizace po třech měsících, toho zase závratně moc není. Neslibuju, že i dál bude následovat spousta aktualizací, aspoň v nejbližší době ne, protože nepříjemné okolnosti ještě neskončily a musím ještě vyřídit pár maličkostí, jako je maturita v květnu a podobně. A taky vím, jak to s takovými sliby chodí. Ale i tak doufám v to, že teď Angrenost procitne z jistého zimního spánku, ve kterém v poslední době byl. A k tomu můžete přispět hlavně vy: diskusní fórum (a nejen to) je vám otevřené. ^_^

Zveřejněno: 22. březen 2005
zpět