Úvodníky

Nový seriál?


Tak prý se chystá nový seriál podle Pána prstenů, jak asi všichni, kdo se o svět J. R. R. Tolkiena aspoň trochu zajímají, zaznamenali. Tedy až na to, že když si člověk nepřečte pouze titulky, tak zjistí, že vlastně nemá jít o Pána prstenů, ale o nějaké blíže neurčené příběhy odehrávající se před dějem Společenstva prstenu.

Jak víme, příběhů ke zpracování jsou v Tokienových spisech fůry. ale ty, které jsou časově blíže k ději Pána prstenů (řekněme konec Třetího věku), nejsou zase tak obsáhlé, aby vydaly na mnohadílný televizní seriál. Takže by se zřejmě musely do značné míry nafouknout a doplnit vatou vymyšlených postav a zápletek (výsledek podobných úprav jsme viděli ve filmech Hobit), nebo nějak propojit a namontovat dohromady, což by pravděpodobně znamenalo dost velké znásilnění tolkienovského kánonu jak ho známe. Anebo si prostě vymyslet fanfikci s vlastními postavami a příběhy, s dějem odehrávajícím jen na pozadí známých událostí z dějin Středozemě, s občasným mihnutím známé postavy jako Gandalf nebo Elrond. To by možná byla ta nejneškodnější varianta.

Každopádně, zdá se, že fantasy seriály jsou teď nějak in. Jen doufám, že ať už udělají se seriálem z prostředí Středozemě cokoli, nebude to dějem a způsobem vyprávění příliš podobné tomu nejmenovanému seriálu, od nějž jsem si ?vypůjčil? logo. Mimochodem, proti němu zas tolik nemám, i když nejsem zapáleným fanouškem; je v mnoha ohledech zajímavý a poutavý, ale byl bych nerad, aby si v podobném stylu lidé představovali Středozem (ačkoli Hobití filmová trilogie byl zase jiný extrém).



Zveřejněno: 16. listopad 2017
zpět