Úvodníky

Úvodník - 22. 9. 2004


Tak máme na Angrenostu zase pár nových věcí, které doufám oceníte. V prvé řadě to je pár ilustrací v encyklopedii. Myslím, že jsem tady kdysi psal, že nechci dávat do encyklopedie k místům moc obrázků, protože na ohromné spoustě jiných stránek jsou pořád stejné obrázky Alana Lee, Johna Howea a dalších, které jsou sice moc pěkné, ale jsou opravdu všude možně. Samozřejmě nemám nic proti těm malířům, jsou to profíci a odvedli ohromný kus práce ve ztvárnění Tolkienova světa (nevím jak vy, ale já osobně mám nejradši obrázky Teda Nasmithe). Ale rozhodl jsem se, že prostě budu originální a tak použiju obrázky, které nikde jinde nejsou. A cesta, jak toho docílit, se nabízí sama: Prostě jsem si je nakreslil sám. ^_^ No dobře, nejsou možná tak skvělé, ale snad se vám budou líbit. Určitě budu přidávat další, když budu mít zrovna dobrou náladu na kreslení. Zatím bychom tu měli --m*Carn Dûm*--Carn Dûm--/m--, --m*Amon Sûl*--Amon Sûl--/m--, --m*Můstek v Khazad-dûm*--můstek v Khazad-dûm--/m--, --m*Nanduhirion*--Nanduhirion--/m-- a --m*Amon Dîn*--Amon Dîn--/m--. Pokud někoho zajímá technika, tak to jsou to většinou olejové pastely. Jestli vás ale k tomu ještě něco zajímá, tak určitě pište do diskuse, názor na svoje obrázky uslyším rád.
Další novou věcí je článek o historii Umbaru. Časem bych takových různých úvah a popisů chtěl napsat víc. Ideální by bylo, kdyby se to rozrostlo na celou sekci v tomhle stylu, ale uvidíme, jak to půjde, hned tak to asi nebude. Při psaní článku jsem vycházel z několika textů na několika anglických a jednom českém webu, ale snažil jsem se vyhnout se jednoduchému přepisování a občas rozvést i nějakou vlastní myšlenku, takže doufám, že přečtení článku může přinést i něco nového. Ostatně, podle oblíbeného rčení jednoho našeho profesora, "Když opíšete cizí vědeckou práci, vznikne plagiát. Když opíšete několik cizích vědeckých prací a dáte to dohromady, vznikne nová vědecká práce." Tím nechci prohlašovat můj článek o Umbaru za vědeckou práci, ale číst se to snad dá.
A konečně třetí věcí, kterou jsem uvedl v poslední době, a na kterou jsem docela hrdý, jsou kontextové mapy v encyklopedii. Je to myšlenky, která mě trápila už docela dlouho. Už dávno jsem si říkal, že bych mohl dát k některým místům mapy. To by samozřejmě bylo v pořádku, pokud by šlo o takové základní oblasti, jako je --m*Gondor*--Gondor--/m--, --m*Rohan*--Rohan--/m--, nebo --m*Eriador*--Eriador--/m--. Ale říkal jsem si, že ještě lepší by bylo, kdyby u všech lokací byly mapy, ukazující jejich umístění. A zatímco mi bylo jasné, že kdybych měl vyrábět mapku pro každé místo zvlášť, hlodala ve mě myšlenka, jak by bylo elegantní, kdyby ty mapky mohly být generované automaticky podle souřadnic každého místa (dopsat ke každému místu souřadnice by bylo jednodušší, než dokreslovat mapky). Nejdřív jsem přemýšlel, jak to udělat pomocí HTML (což by asi i šlo, pomocí position:absolute), ale řešení přineslo až zakoupení publikace Flash s využitím XML. Ne že bych u mapek XML využíval, ale osvícení přišlo ve chvíli, kdy jsem si v jedné z počátečních kapitol přečetl, jak Flashové animaci předávat proměnné ze stránky ve které je animace umístěná. No a pak samozřejmě stačilo jenom vytvořit vhodnou mapku, kterou jsem do vektorů překreslil podle originální mapy (to byla celkem zábava), a přidat ke všem lokacím souřadnice (to už bylo zdlouhavější). A voilà, funguje to.Se vší skromností ^_~ si myslím, že to je něco, na co na jiných tolkienovských stránkách nenarazíte a skoro se mi nabízí slovo výjimečné. Ale radši se nebudu zas tolik chválit, lepší bude, když to posoudíte vy.
Tak to je prozatím všechno, nic víc mě nenapadá. Ale i tak; koukám, že jsem se rozepsal - zatím zdaleka nejdelší úvodník. No, znáte to, když je o čem psát, tak to jde. Tak doufám, že i dál budu mít o čem psát. Plánuju pár dalších vylepšení, ale... uvidíte sami. ^_^

Zveřejněno: 22. září 2004
zpět