Úvodníky

Po hobití filmové trilogii


Tak po třech letech opět přišla zima, aniž bychom se před Vánoci dočkali premiéry nového dílu Hobita. Je docela zajímavé sledovat, jak se vydání filmů projevuje na přístupu lidí ke světu J. R. R. Tolkiena. Na jednu stranu to přináší ohromnou vlnu všeobecného zájmu, což platilo zejména o filmové trilogii Pán prstenů, kdy se Středozemě poprvé dostala ze stránek knih na plátna kin (nepočítáme-li pozapomenuté staré pokusy). Každý najednou věděl, kdo je to Gandalf, Frodo a Aragorn, prodávaly se hromady reklamních předmětů, lidé se převlékali do kostýmů, kreslily se obrázky, vznikaly spousty webů a dokonce fanouškovské filmy, ať už parodie či vážně míněné. A něco podobného se v menší míře opakovalo nyní s filmovou trilogií podle Hobita.

Zájem o Tolkienův svět tedy vzrostl, ale na druhou stranu se z pochopitelných důvodů trochu úzce zaměřil na filmy. Dobře se to dá sledovat třeba v umělecké tvorbě: Například na webu deviantArt se objevuje spousta tolkienovského umění (například je tam přímo skupina Tolkien). Před filmy ho bylo mnohem méně, ale za to se jednalo o originální a zajímavé kousky. Když vyšly filmy Pán prstenů, tak naprostou většinu tolkienovské tvorby zaujaly v podstatě tisíckrát se opakující portréty herců z filmu a na originální obrázek člověk jen tak nenarazil. Jak ale šly roky, postupně se situace měnila, počet obrázků byl sice menší, ale opět se začala prosazovat zajímavější tvorba. Pak ovšem přišel Hobit a tolkienovské galerie zase začaly přetékat zpodobněními filmového Thorina, Tauriel a Legolase. To zatím ze setrvačnosti trvá, ačkoli tato vlna už pomalu začíná ustupovat. Inu, jsem zvědavý na to, jak bude vypadat Tolkienem inspirovaná tvorba třeba za pět deset let. Z tohoto pohledu jenom doufám, že Petera Jacksona nenapadne pustit se do Silmarillionu. :-D

A jen tak pro zajímavost, u příležitosti konce roku 2015 jsem udělal takový přehled svého uměleckého vývoje (inspirován šablonou, která právě po deviantArtu koluje). :-) Pokud Vás to zajímá, můžete se podívat:



Zveřejněno: 8. leden 2016
zpět