Úvodníky

Angrenost 3.0


Angrenost má za sebou nejdelší přerušení provozu ve své historii. Mnozí z vás se jistě obávali, že je to jeho definitivní konec, protože po nějakou dobu to jistě tak vypadalo. A to právě v době, kdy by měl Angrenost slavit deset let svého provozu - první verze Angrenostu byla totiž zprovozněna 1. prosince 2001. Naštěstí se obavy nenaplnily a Angrenost se asi po třech měsících dočkal znovuzrození v obměněné podobě. Doufám, že se vám tedy třetí verze Angrenostu bude líbit aspoň tolik jako ta předchozí.

Angrenost-v1 Prvn
Angrenost-v2 Druh
Proč k celé dlouhé výluce došlo? Nemá velký smysl rozvádět to do přílišných detailů, ale v krátkosti šlo o souhru několika nepříznivých událostí. Na podzim mi končil hosting, a protože jsem nebyl spokojený s cenou za jejich služby, rozhodl jsem se přejít jinam, a tak jsem si hosting nezaplatil na další rok. V danou dobu jsem si ale nenašel hned čas na zařízení nového hostingu a všechny technické náležitosti, které to obnášelo, a tak web přestal fungovat. Když už jsem se do toho chtěl pustit, odešel mi disk u počítače, na kterém jsem měl zálohu webu. V tu chvíli jsem se o osud Angrenostu opravdu bál, ale ukázalo se, že přece jenom půjde z disku kýžená data dostat, i když trvalo nějakou dobu, než jsem je měl opět k dispozici. Obsah Angrenostu byl tak zachráněn, ale k jeho obnovení na webu vedla ještě dlouhá cesta; aby vůbec stránky na novém hostingu fungovaly, bylo třeba provést různé úpravy. Když už jsem se těmito úpravami zabýval, udělal jsem i pár dalších změn v PHP skriptech a HTML, které sice nebyly bezpodmínečně nutné, ale byly vhodné k tomu, aby posunuly web k současným standardům. Třešničkou na dortu pak byly designové změny a pár technických vylepšení, o kterých se zmíním níže.

Jak se Vám líbí nová vizuální podoba Angrenostu? Nevím jak Vám, ale mě samotnému starý design webu s věží na levé straně docela přirostl k srdci a nebylo snadné se s ním rozloučit, ale přece jenom jsem se rozhodl po téměř osmi letech přistoupit ke změně. Bylo třeba na šířku šetřit místem, ale zároveň jsem pochopitelně nechtěl, aby Angrenost vypadal jako tuctové weby. Proto jsem doprostřed umístil dekorační pruh se znaky pánů a králů ve Středozemi a jak do hlavičky, tak do pozadí po stranách vlastní stránky některé obrázky, které snad dostatečně dobře upozorňují na jedinečnost Angrenostu.

Pokud jde o technické novinky, tak drobné změny uspořádání se dočkala titulní stránka, mírně upraveny byly statistiky, slovník a další stránky, aktualizován byl rozcestník, ale asi nejvíce úprav se týká encyklopedie. O jaké konkrétní změny jde, nejlépe poznáte sami, když to osobně vyzkoušíte. Abych šel s dobou, použil jsem také Facebook Like Button, takže jestli se vám líbí nějaký obrázek nebo text v encyklopedii, můžete je jedním kliknutím sdílet s přáteli. Pro ty, kteří se trochu zajímají o tvorbu webových stránek: Použil jsem také některé prvky nového HTML 5 a CSS 3, ačkoli mé počáteční nadšení pro nové možnosti bylo schlazeno, když jsem zkusil otevřít stránku v Internet Exploreru.

A nakonec, po dlouhém přerušení provozu najdete i pár nových věcí co se týká obsahu. Doplnil jsem výběr nových citáty, přibyly nové ilustrace (další by měly brzy následovat) a samozřejmě také pár záznamů v encyklopedii.

Když jsem tak připravoval Angrenost k obnovení provozu, udělal jsem toho o dost víc, než kolik by bylo k samotnému zprovoznění bezpodmínečně nutné (nejspíš proto, že jsem chtěl Vám, věrným čtenářům a návštěvníkům aspoň trochu vynahradit dlouhé čekání). Zároveň mě přitom napadaly spousty inovací, doplnění a novinek, které by se daly udělat. Bohužel, času je málo a povinností hodně, a tak kdo ví, do jaké míry se budu moct Angrenostu v nejbližší době věnovat. Podařilo se jej však oživit, a to je hlavní. A teď můžete svým dílem přispět zase Vy - jednak samozřejmě uvítám upozornění na jakékoli chyby a problémy, které jsem při zprovozňování přehlédl (a nějaké určitě budou), jednak se znovu otevírá možnost pomoci se sisyfovským dílem psaní encyklopedie: Každý může napsat článeček, každý může doplnit informace do existujícího; stačí být přihlášený jako uživatel (pokud tu nemáte uživatelský účet, registrujte se).

Těším se na Vaše komentáře a příspěvky a na další setkávání zde v Angrenostu. icon_smile.gif



Zveřejněno: 13. únor 2012
zpět