Úvodníky

Úvodník - 19. 4. 2009


Tak je tady polovina dubna a konečně jsme si v posledních týdnech mohli zase po mnoha měsících užít krásné teplé počasí. Když jsem o tom přemýšlel, napadlo mě, jak se právě při takovýchto okolnostech ukazuje jako příhodné Tokienovo (elfské) rozdělení roku na šest ročních období. Dlouhou dobu tu bylo takové studené počasí, které většině lidí jako jaro nepřipadalo, ale skutečná zima to už taky nebyla. Pak najednou přišel zlom a je najednou počasí skoro letní, i když o létu se v dubnu mluvit nedá. Naopak elfská roční období tomu odpovídají skvěle: Nejdřív je chladné předjaří, coirë, a po něm následuje teplé jaro, tuilë. Dalo by se sice namítat, že elfský kalendář má přesně stanovenou délku ročních období a že změny počasí se málokdy trefí do přesného data, ale na druhou stranu jaro, léto, podzim a zima mají také přesné astronomické vymezení a nikdo si příliš hlavu neláme s tím, že by jaro mělo být zrovna od 21 března do 21. června. A u Eldar, kteří byli v ještě užším vztahu s přírodou než lidé, to jistě bylo podobné.
Co je za poslední dobu nového na Angrenostu? Není toho mnoho, ale přinejmenším několik nových obrázků se tady objevilo. Byla to například Východní zeď Rohanu a potom hlavně ty obrázky, které jsem vytvořil před Vánoci jako součást jednoho dárku - kalendáře: Rhudaur, Lesany, Tolfalas, Ethring, Cirith Forn en Andrath. Ještě z kalendáře zbývá poslední, který se tu objeví v brzké době. Ale kromě toho pracuju i na některých dalších, takže se samozřejmě máte na co těšit.
To by bylo prozatím asi všechno. Neobjevilo se tu sice v poslední době moc nových věcí, ale už bylo docela na čase napsat nějaký nový úvodník, vzhledem k tomu, že ten minulý tu byl už od Vánoc. Ale přestože tu zrovna není moc novinek v obsahu webu, tak můžu rozhodně doporučit návštěvu diskusního fóra, kde se v nedávnu rozvinuly velice zajímavé debaty například o moci Saurona, o podobě Valar a podobně. Pokud vás také něco napadá ať už k těmto tématům, nebo k něčemu jinému, neváhejte a podělte se o svůj názor.

Zveřejněno: 19. duben 2009
zpět