The History of Middle-Earth

5: The Lost Road and Other Writings


The Lost Road and Other Writings (Ztracená cesta a jiné texty) je kompilace různých esejů a náčrtů, napsaných Tolkienem vesměs ve 30. letech.

Obsah
  1. The Early History of the Legend (Raná historie legendy) - úvod k následujícím dvěma textům, vysvětlující, jak Tolkienova korespondence s C. S. Lewisem vedla k napsání Ztracené cesty
  2. The Fall of Númenor (Pád Númenoru) - první náčrt Akallabeth v několika různých verzích.
    napsáno: 1936-1937
  3. The Lost Road (Ztracená cesta) - příběh, který spojuje Tolkienovy další příběhy se současností. Plánovaný jako příběh napříč časem s kapitolami o Númenoru, ale i o Ælwinovi. Dokončený pouze ve fragmentech.
    napsáno: 1936-1937
  4. The later Annals of Beleriand (Pozdější Anály Beleriand) - kronika událostí v Beleriandu do Velké bitvy a zničení Beleriandu. Mnohem úplnější a dokončenější než První Anály Beleriandu.
    napsáno: druhá polovina 30. let
  5. The later Annals of Valinor (Pozdější Anály Valinoru) - kronika událostí ve Valinoru a zbytku světa od Počátku až do příchodu Noldor do Středozemě. Nedoznala příliš výrazných změn oproti Prvním Análům Valinoru.
    napsáno: druhá polovina 30. let
  6. The Ainulindalë - raná verze Hudby Ainur. Vychází z knihy ztracených pověstí.
    napsáno: druhá polovina 30. let
  7. The Lhammas ("Account of Tongues") (Vysvětlení jazyků) - přehled různých jazyků elfů (i jiných národů) a jejich vzájemných vztahů.
    napsáno: druhá polovina 30. let
  8. Quenta Silmarillion - Náčrt Silmarillionu. Končí Túrinovým odchodem do divočiny, ale navíc obsahuje ještě úplný konec od Eärendelova příchodu do Valinoru po Velkou bitvu. Po napsání tohoto textu byla historie "Starých časů" mnoho let opuštěna.
    napsáno: konec 30. let
  9. The Etymologies (Etymologie) - dlouhý seznam elfských slov a kořenů - nejlepší zdroj ohledně elfských jazyků.
    napsáno: konec 30. let
  10. The second Silmarillion map (Druhá mapa pro Silmarillion) - Poslední mapa zemí na západ od Modrých hor - v průběhu let byla mnohokrát upravována a nakonec se stala základem pro mapu publikovanou v Silmarillionu. Zde je rerodukovaná ve své původní podobě.
    napsáno: začátek 30. let, později upravováno



Zveřejněno: 20. září 2006
zpět