Web

O webu - trocha historie


Web Angrenost má za sebou už dlouhou historii plnou zvratů i drobnějších změn, a tak pokud vás to zajímá, můžete si tu o ní něco přečíst.

Nejlepší asi bude začít od začátku – v roce 2001. Bylo mi tehdy necelých 16 let a právě jsem ovládl základy HTML a tvorby webových stránek, což jsem chtěl nějak prakticky využít. A protože jsem Tolkienovy knihy měl rád už od dětství, kdy mi je četl můj táta, celkem logicky jsem dospěl k myšlence „Udělám si nějaký web o Tolkienově světě.“ Po několika měsících příprav jsem to skutečně realizoval. Datum zprovoznění prvotní verze bylo 1. 12. 2001. To samozřejmě nabízí zdánlivě evidentní souvislost s premiérou filmu Pán prstenů: Společenstvo Prstenu, prvním z trilogie filmového zpracování Pána prstenů od Petera Jacksona. Nicméně já jsem svůj web chtěl vždy věnovat výhradně Tolkienovým knihám, nikoli filmům, takže pokud tam byla nějaká souvislost, bylo to spíš tak, že jsem svůj web vytvořil "navzdory" filmu a datum premiéry mě jen trochu popohnalo k tomu, abych jej zprovoznil dříve.

Možná vás zajímá, proč zrovna Angrenost. No, nějaký obzvlášť hluboký důvod to nemá, vedla mě k tomu jednak snaha, aby se ten název trochu odlišoval, protože webů s názvy jako „Moje tolkienovská stránka“ nebo „Web o Středozemi“ bylo mnoho a něco takového nezní moc originálně. Dalším faktorem byla myšlenka, že když název začíná na A, tak se ocitá na začátku různých abecedních seznamů, což se může hodit pro zviditelnění. Ale kromě toho patřil Angrenost (Železný pas) i mezi má oblíbená místa z Pána prstenů, takže po důkladném zvážení to více méně vyplynulo samo.

Zpočátku jsem tedy vytvořil první jednoduchý web, který se vyznačoval tím, že asi polovina z jeho nevelkého počtu stránek obsahovala nápis "Under construction" a černožlutou ikonku stejného významu. Pro začátek nic moc. Ale už tehdy existoval zárodek encyklopedie.

Angrenost-v1 Prvn

To, že jsem začal pracovat na encyklopedii, mělo vlastně stejný důvod, jako to, že jsem svůj web pojmenoval Angrenost (mám teď na mysli ten první z uvedených důvodů) – chtěl jsem něco, co ostatní nemají. Nebo aspoň většina ostatních. A tak jsem si opsal rejstřík z Pána prstenů a začal pomalu psát texty k jednotlivým místům. Proč jenom k místům a ne postavám? Čistě pro to, že zaměřit se podrobněji na jednu oblast, v tomto případě geografii, mi přišlo jednodušší, než snažit se napsat hned o všem. Postav a dalších věcí je ohromná spousta, takže bych se u nich nemohl vyhnout tomu, že by byl ze začátku buď popsaný jen zlomek, nebo vše jen hodně stručně. Takže jsem ze zpočátku věnoval jen geografii.

Od samého počátku jsem měl také jednu myšlenku v souvislosti s encyklopedií: Chtěl jsem aspoň některé články doprovodit ilustracemi, ale zároveň jsem nechtěl používat ani všeobecně známé ilustrace od slavných Tolkienovských malířů, ani fotografie z filmu. Zbývající možnost tedy byla nakreslit si ilustrace sám. Úplně první a nejstarší ilustrace byl Nanduhirion, Rmutný dol, který jsem nakreslil snad ještě před vytvořením webu. Dalších pár prvních vlaštovek pak následovalo v letech 2003-2004: Carn Dûm, věž Amon Sûl, Můstek v Khazad-dûm a Amon Dîn (to je vtipné, že ve všech názvech se vyskytuje cirkumflex: ^). Z dnešního pohledu obrázky nic moc, ale každý nějak začíná.

Nanduhirion
Carn Dum
Amon Sul
Můstek v Khazad-dum
Amon Dîn

K tomu bych možná měl ještě vysvětlit, že po dlouhou dobu jsem si vybíral jako témata ilustrací místa a věci méně známé (viz příklady výše), protože na známější témata jsem si ještě příliš netroufal a radši než kreslit něco, co už bylo ilustrováno mnohokrát, jsem měl chuť zachytit svou představu těch částí Tolkienova světa, které ještě nikdo nebo skoro nikdo nezobrazil.

Encyklopedie byla tedy součástí Angrenostu už od samého začátku. A o moc víc tam toho tehdy nebylo. Až po roce, 10. 12. 2002, přišlo první větší vylepšení – slovník. S tím to začalo tak, že jsem se chtěl naučit elfské písmo - tengwar. A jak jsem se učil, usoudil jsem, že by se hodilo naučit se i něco z elfského jazyka, tedy Quenyi (či quenijštiny). Našel jsem skvělý anglickojazyčný web Ardalambion a studoval gramatiku, ale hlavně mě ohromil docela rozsáhlý slovník. A tak bylo rozhodnuto, že další sekcí na Angrenostu bude quenijský slovník, který jsem chtěl zprostředkovat i českým čtenářům.

Angrenost 2.0

Po čase mě začalo trochu otravovat, že pro každou stránku musí být zvláštní HTML soubor, což hlavně v případě encyklopedie, která už měla mnoho desítek záznamů, bylo trochu nepraktické. Začal jsem se učit PHP a databáze MySQL a na základě inspirace jinými weby jsem se pustil do tvorby jednoduchého redakčního systému pro správu webu. Po čtyřech měsících práce, 27. 5. 2004, jsem pak spustil novou verzi webu, pracovně Angrenost 2.0, která obsahovala takové vymoženosti jako jednoduché diskusní fórum, uživatelské účty, ankety, vylepšenou encyklopedii a další věci.

Angrenost-v2 Druh

Dalším vylepšením encyklopedie v září 2004 byly kontextové mapy: U jednotlivých míst v encyklopedii se zobrazil výřez mapy Středozemě či Beleriandu s puntíkem označujícím příslušné místo. Abych nemusel mapky ke každému místu ručně vytvářet, vymyslel jsem jak mapku dynamicky vygenerovat za pomoci souřadnic a interaktivní grafiky vytvořené ve Flashi. O pár měsíců jsem pak ještě ve Flashi vytvořil dynamické mapy - v podstatě animace ukazující územní vývoj Gondoru a Arnoru. Ve své době byl Flash vnímán jako takřka magický způsob jak vytvořit úžasně interaktivní prvky webových stránek. Bohužel, doba se posunula a po letech byla podpora Flashe ukončena, takže i dynamické mapy na webu přestaly fungovat.

Na jaře 2005 začala fungovat Galerie ilustrací, ve které jsou přehledně na jednom místě zobrazeny všechny ilustrace, které se jinak zobrazují u jednotlivých článků. Také jsem v té době doplnil česko-quenijský slovník několika články na téma základů quenijské gramatiky.

Další významná změna přišla 25. 10. 2005 a tentokrát se netýkala samotného obsahu webu, ale jeho adresy: Zatímco do té doby měl web adresu angrenost.hyperlink.cz, odhodlal jsem se zaplatit si vlastní doménu 2. řádu a tím pádem i mnohem líbivější a zapamatovatelnější adresu Angrenost.cz, na které web funguje dodnes.

V březnu 2007 přišla poměrně zásadní inovace encyklopedie, která se dá zjednodušeně shrnout jako wikipedizace: Umožnil jsem přihlášeným uživatelům editovat texty a přidávat nové, a přispívat tak k vylepšování a zdokonalování obsahu webu. Během roku 2007 se web dočkal ještě několika drobných vylepšení jak obsahového, tak technického rázu, například možnost přidávat komentáře k obrázkům v galerii ilustrací. Na jaře 2008 vznikla nová sekce článků věnovaných písmu tengwar.
Za tím účelem jsem vyvinul způsob, jak na webu relativně jednoduše vkládat tengwar do textu: tincotehta eungwetehta aóre.

Koncem roku 2008 se encyklopedie dočkala tematického rozčlenění článků o místopise a následně v průběhu roku 2009 jsem usilovně pracoval na rozšíření původně geografického zaměření na všeobecné, a nová podoba encyklopedie byla nakonec zprovozněna v říjnu 2009. K okamžiku spuštění jsem se pokusil pokrýt aspoň ty nejdůležitější postavy, národy, události a další encyklopedická hesla, ale i tak se rozšířením záběru encyklopedie najednou objevilo nepřeberné množství bílých míst čekajících zaplnění. V souvislosti s tím jsem také vylepšil tematické rozčlenění encyklopedie na celkem 27 tematických oblastí (sídla, země, řeky, vodní plochy, hory, pohoří, lesy, cesty, jiné umělé objekty, jiné přírodní úkazy, ainur, elfové, lidé, trpaslíci, enti, hobiti, skřeti, jiné osoby, zvířata, rostliny, lodě, zbraně, klenoty, jiné předměty, události, jazyky a písma, ostatní), kdy je pro lepší přehlednost ke každému tématu přidělena barva a malý tematický obrázek, který se zobrazuje v záhlaví.

Na jaře 2010 byl Angrenost postižen technickými problémy, kdy se z neznámého důvodu ztratila část dat z databáze a jen za pomoci obnovení zálohy dat webhostingu a značného množství mého času a úsilí se podařilo data více méně obnovit. V září 2010 pak spatřila světlo světa Facebeeková stránka Angrenost.cz, která se tak stala novým informačním kanálem spojeným s tímto webem. Ještě v závěru roku 2010 se mi podařilo přinést drobnou novinku do encyklopedie, a sice rodokmeny postav, přehledně zobrazující příbuzenské vztahy jednotlivých osob, zároveň s odkazy na příslušné texty v encyklopedii.

Angrenost 3.0

Závěr roku 2011 přinesl pro Angrenost nečekané drama. Krátce pedtím, než měl web oslavit deset let svého provozu, přestal fungovat. Mnozí pravidelní návštěvníci se jistě obávali, že je to jeho definitivní konec a nějakou dobu to tak opravdu vypadalo. Naštěstí se obavy nenaplnily a Angrenost se v únoru 2012, asi po třech měsících nefunkčnosti, dočkal znovuzrození v obměněné podobě.

Angrenost-v3 T

Proč k celé dlouhé výluce došlo? Nemá velký smysl rozvádět to do přílišných detailů, ale v krátkosti šlo o souhru několika nepříznivých událostí. Protože jsem nebyl spokojený se stávajícím webhostingem, rozhodl jsem se přejít jinam, a tak jsem si hosting nezaplatil na další rok. V danou dobu se mi ale sešlo hodně práce, neměl jsem hned čas na zprovoznění webu na novém hostingu, a tak web přestal fungovat. A zrovna když už jsem se do toho chtěl pustit, odešel mi disk u počítače, na kterém jsem měl zálohu webu se všemi daty. V tu chvíli jsem se o osud Angrenostu opravdu bál, ale ukázalo se, že přece jenom půjde z disku kýžená data dostat, i když to nějakou dobu trvalo. Obsah Angrenostu byl tak zachráněn, ale k jeho obnovení na webu vedla ještě dlouhá cesta; aby vůbec stránky na novém hostingu fungovaly, bylo třeba provést různé technické úpravy.

A když už jsem se tím zabýval, udělal jsem i pár dalších změn jako některé prvky nového HTML 5 a CSS 3, aby se web trochu posunul k současným standardům. Třešničkou na dortu pak byl nový design webu. Pokud jde o technické novinky, tak změny uspořádání se dočkala titulní stránka, mírně upraveny byly statistiky, slovník a další stránky, aktualizován byl rozcestník, ale asi nejvíce úprav a vylepšení se dotklo encyklopedie. Více o nové podobě Angrenostu se dočtete tady

Tato oprava a zvelebení v roce 2012 zajistily Angrenostu další fungování a zároveň se tehdy jeho podoba na dlouhá léta dopředu fakticky stabilizovala. S postupujícím časem jsem měl na Angrenost méně času, měl jsem mnoho jiné práce, ale taky další zájmy. Například své umělecké tvorbě jsem se začal věnovat i mimo rámec ilustrací pro Angrenost, a tak jsem postupně vedle už dlouho existujícího profilu na deviantArtu vytvořil také facebeekovou stránku Matěj Čadil Art & Design v roce 2015 a Instagram @matejcadil.art v roce 2018. Začal jsem také prodávat obrázky ve svém obchodě Fantastic Vistas - Art & Illustration na Etsy.

Přesto jsem se však snažil nejen udržovat Angrenost ve funkčním stavu, ale také v aktualizované podobě, aby bylo zřejmé, že není zapomenutý, a tak jsem pravidelně přidával nové Tolkienovské obrázky, které jsem vytvořil a aspoň čas od času jsem se snažil napsat nějaký ten text do encyklopedie, vytvořit novou anketu nebo napsat úvodník.

Pokračování příště...



Zveřejněno: 4. říjen 2004
zpět