Film Hobit

Medděd Mikael Persbrandt


Roli Medděda (v originále Beorna) si má v novém plánovaném dvojdílném zpracování Hobita od Petera Jacksona zahrát švédský herec Mikael Persbrandt. Mimo severní Evropu a částečně Německo ale (zatím) příliš známý není a tak je na místě si položit otázku: „Kdo je to Mikael Persbrandt?“

Mikael Persbrandt se narodil 25. září 1963 v městě Jakobsberg cca 15 km severně od Stockholmu. Svou uměleckou kariéru zahájil poněkud netradičně – jako tanečník baletu. Svou první filmovou roli získal v roce 1990 a zásadní zlom přišel o sedm let později, kdy ztvárnil postavu policisty Gunvalda Larssona v sérii detektivek o komisaři Martinu Beckovi. Tato série vychází z deseti románů, které v šedesátých letech napsala manželská dvojice Maj Sjöwallová a Per Wahlöö a všech deset románů bylo přeloženo i do češtiny. Role Gunvalda Larssona udělala z Persbrandta hvězdu, ale on sám tvrdí, že nemá ponětí, co je vlastně na jeho postavě tak přitažlivého. Gunvald Larsson je proslulý tím, že na nic a nikoho nebere ohled, rozhodně se nenechá svazovat nějakými předpisy a už vůbec se nerozpakuje použít násilí, pokud si myslí, že tudy povede cesta k cíli ( http://www.youtube.com/watch?v=AaOxgrqBNOc&feature=related ). Jak se stává, řada diváků si postavu identifikuje s hercem, což Persbrandta jako většinu podobně „postižených“ herců trápí. „Hrál jsem přece i tolik dobrých rolí v divadle,“ posteskl si herec v jednom rozhovoru. Diváci jej mohli vidět např. ve hrách jako Král Lear, Julius Caesar, Tři sestry nebo nejnověji v Čekání na Godota. Dlouhou dobu hrál i v Královském dramatickém divadle ve Stockholmu, což je švédská obdoba Národního divadla. Odtud ale v roce 2007 odešel s neuspokojivým vysvětlením, že je příliš zaneprázdněn, což mu řada kolegů dodnes neodpustila, zejména když se krátce na to zjistilo, že nacvičuje novou hru pro Městské divadlo ve Stockholmu. Přesné důvody, proč „Dramaten“, jak Švédové své národní divadlo hovorově označují, opustil, ale dodnes nezveřejnil. „Jednou možná přijde čas, kdy všechno řeknu,“ odmítá dodnes cokoliv bližšího sdělit.

Noviny svého času plnila také jeho údajná závislost na alkoholu, kterou „odhalil“ bulvární deník Expressen koncem roku 2005. Persbrandt podal na vydavatele novin žalobu a podařilo se mu vysoudit omluvu i odškodné, třebaže místo požadovaného půl milionu švédských korun mu soud přiznal jen 75 000 (1 SEK = cca 2,6 Kč).

Kromě své umělecké činnosti zastává herec od listopadu 2006 také úlohu švédského vyslanec u organizace UNICEF (není ovšem jediný, celkem Švédsko zastupuje v této funkci šest osob, z nichž má pro českého čtenáře význam zmínit jen spisovatelku Lizu Marklund, jejíž dílo je alespoň zčásti dostupné i v češtině). Na svou funkci je Persbrandt patřičně hrdý a svůj zájem o situaci dětí třetího světa dal najevo ještě před jmenováním spoluprací na reportážních filmech uz Libérie a Brazílie. Více informací o herci (v angličtině) můžete najít na jeho domovské stránce http://www.persbrandt.com.

A jak reagují Švédové na drsného poldu Larssona v tolkienovském filmu? Jak už to bývá – rozdílně. Pro některé je „cool, že Švéd dostane takovou roli,“ zatímco další si myslí, že „to je k...a ostuda, že tam bude nejpřeceňovanější švédskej herec a úplně tak zničí Hobita.“ „Persbrandta moc rád nemám (opět – Persbrandta nebo Gunvalda Larssona? - pozn .aut.), ale pro tuhle roli se jeho styl perfektně hodí,“ myslí si další. Obecně však i ve Švédsku větší emoce vzbuzuje plánované 3D-provedení filmu než obsazení role Medděda.

Martin



Zveřejněno: 1. leden 2011
zpět