Knihy vydané Tolkienem

Pán Prstenů - The Lord of The Rings


Představovat Pána prstenů je asi zbytečné - určitě jste ho všichni už několikrát přečetli, a pokud snad ne, tak tady nemáte co dělat a měli byste si jít co nejrychleji doplnit vzdělání.^_~
Takže jen krátce: Brzy po vydání dosáhl Hobit ohromné popularity, a tak samozřejmě netrvalo dlouho, a mnoho lidí se začalo dožadovat pokračování. Tolkien něco takového nejspíš nečekal - jako spisovatel se chtěl zaměřovat na již zmíněné legendy z Prvního věku Středozemě a Hobit vznikl vlastně jakoby náhodou; původně jako příběh pro jeho děti. Proto asi také uběhla taková doba, než byl Pán prstenů konečně vydán. Ale také díky tomu, že příběh začal postupně žít vlastním životem: Začíná sice opravdu jako pokračování Hobita s vtipným popisováním událostí v kraji a prvních dobrodružství čtveřice hobitů na cestách, ale jak se dostává do popředí motiv Prstenu, tak získává stále více na závažnosti a v druhé polovině knihy je už mnoho momentů skutečně srovnatelných se Silmarillionem.
U Pána prstenů je trochu problém s dělením příběhu. Tradičně se sice rozdělujejako trilogie, ale toto uspořádání vzniklo jen na základě požadavku vydavatele a sám Tolkien vymýšlel názvy jednotlivých dílů na poslední chvíli (z toho také plyne oblíbený problém, které dvě věže jsou v názvu druhého dílu myšlené, čímž si ani sám Tolkien nebyl úplně jistý). Jinak je celý příběh rozdělen na šest knih, podle nichž jsou zvlášť číslované kapitoly. V každém ze tří běžně vydávaných svazků jsou tak kapitoly rozděleny do dvou knih. Dělení na knihy je poměrně výstižné z hlediska příběhu, protože postihuje zásadní dějové zlomy a ve druhých dvou svazcích taky jednotlivé knihy popisují různé dějové linie. Z tohoto hlediska by vlastně bylo správnější označovat Pána prstenů spíš jako hexalogii než jako trilogii. Ale dělení na tři svazky je už příliš zažité.
Přesnější popis děje asi nemá na této stránce smysl, protože jak už jsem psal výše, pokud jste Pána prstenů nečetli, tyk byste to měli hned napravit. Proto jenom stručně doplním, čeho se týkají jednotlivé knihy:
Kniha první tvoří společně s knihou druhou Společenstvo Prstenu. Popisuje začátek příběhu v Kraji a zejména pak cestu čtyř hobitů z Kraje do Roklinky. Z Hůrky potom společně s Chodcem - Aragornem.
Kniha druhá obsahuje samotný příběh Společenstva od jeho vytvoření v Roklince přes Caradhras a Morii, ztrátu Gandalfa, Lothlórien, až po rozbití Společenstva pod pahorkem Amon Hen.
Knihou třetí začíná příběh Dvou věží. Společenstvo je rozbito, a tak se větví i dějové linie - tato kniha se zaměřuje na příběh Aragorna, Gimliho a Legolase: hon na skřety, setkání s Gandalfem, uzdravení Théodena v Edorasu, bitvu v Helmově žlebu a cestu do Železného pasu. Zároveň taky příběh Pipina a Smíška od zajetí skřety přes setkání se Stromovousem po zničení Železného pasu a nalezení Palantíru.
Kniha čtvrtá se pak věnuje celá příběhu Froda a Sama, a samozřejmě také Gluma, od chvíle, kdy se připojí k oběma hobitům. Konec čtvrté knihy nastává v průsmyku Cirith Ungol, kde je Sam svědkem Frodova zajetí skřety.
Kniha pátá navazuje na knihu třetí. Střídá se tu příběh Aragorna, Legolase a Gimliho, kteří se vydávají Stezkami Mrtvých, Pipina s Gandalfem, kteří dorazili do Minas Tirith, a Smíška, který jede společně s Rohanským vojskem na pomoc Gondoru. Po bitvě na Pelennorských polích se dějové linie opět spojují a příběh této knihy končí pochodem k Černé bráně Mordoru.
Kniha šestá se vrací k příběhu Froda a Sama a dovede jej až ke konci na Hoře Osudu. Po poražení Saurona pak zase pokračuje příběh všech čtyř hobitů - jejich návrat domů, Vymetení Kraje a nakonec rozloučení v Šedých přístavech.
Kromě páté a šesté knihy jsou podstatnou částí Návratu krále také Dodatky, které poskytují mnoho dalších informací o Středozemi, od historie přes kalendáře až po typy písma.

Zveřejněno: 19. srpen 2006
zpět