Úvodníky

Obrázky z inktoberu


Nějaký čas jsem tu zanedbal doplňování obrázků do galerie. i když jsem během posledních pár let až tak moc nových ilustrací nevytvořil, ta přece jenom nějaké ano, a to především díky výzvě Inktober, které jsem se zúčastnil už dvakrát, v roce 2018 a 2019.

Jak název napovídá, jedná se o aktivitu zaměřenou na kreslení inkoustem, která probíhá každoročně v říjnu (tedy "ink"+"October"). Na každý den v měsíci je vypsáno téma a každý umělec, který se rozhodne zúčastnit, jej může podle své libosti zpracovat. Je to čistě osobní výzva, podobně jako Projekt ilustrace, do kterého jsem se zapojoval dřív, nejde o žádnou soutěž o ceny, i když sdílení příslušných obrázků v danou dobu na sociálních sítích může samozřejmě přivést vítanou pozornost.

Téma obrázků je vždy dáno pouze jedním slovem (v angličtině), které si umělec může interpretovat podle libosti. Já sám pro sebe jsem si však stanovil, že budu obrázky kreslit v tolkienovském duchu. Proto také se nabízí jejich přidání do galerie ilustrací zde na Angrenostu. I když jsem se k tomu dostal až po roce a půl, a proto teprve teď zveřejňuji první obrázky z inktoberu 2018.

Zatím jsem ani jednou nenakreslil jsem všech 31 obrázků (ani jsem s tím nepočítal, i když jsem doufal, že zvládnu aspoň půlku). Nakreslil v roce 2018 třináct kreseb a v roce 2019 jedenáct. Tak doufám, že se budou líbit, i když na rozdíl od většiny mých obrázků jsou vzhledem k technice perokresby jenom černobílé. A není jich sice tolik, kolik jsem chtěl, ale nebýt inktoberu, moc jiné tvorby bych za poslední dva roky neměl, protože jinak to bylo docela slabé. Ale několik málo nových obrázků přece jenom mám; taky se na ně dostane. :-)


Zveřejněno: 27. červenec 2020
zpět